3 Şubat 2020 Pazartesi

Reeskont hesaplaması


Reeskont Tutarı = (Normal Değer X Faiz Oranı X Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz oranı X Gün sayısı))


Reeskont hesaplamasında iç iskonto yöntemi kullanılır. Alacak ve borç senetlerinde faiz oranı belirtilmişse üzerindeki yazan oran dikkate alınır. Belirtilmemişse TL olarak düzenlenen senetlerde değerleme günü itibariyle geçerli olan T.C.M.B. kısa vadeli avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı, dövizli senetlerde LİBOR esas alınır.

Reeskont işleminin temel mantığı gelir ya da hasılat veya maliyet ya da gider etkisi birden fazla yıla yayılan alacak ve borçların dönemsellik ilkesi gereği ait oldukları dönemlerde dikkate alınmasını sağlamaktır.

Buradan anlaşılan alacak ve borç senetlerinden birinin reeskonta tabi tutulup, diğerinin tabi tutulmaması gibi bir durumun söz konusu olmayacağıdır.

Senetlerin vadesi gelmemiş olması gerekir. (buradan hareketle serbest meslek kazancı reeskont uygulamasından faydalanamaz çünkü tahsilat esası geçerlidir.)

Reeskont ayırmada (banka, sigorta şirketleri ve bankerler dışında) bir zorunluluk yoktur.

Senet şüpheli hale gelmemiş olmalıdır.

Senette faiz oranı açıklanmışsa bu oranı alırız eğer faiz oranı açıklanmamışsa TCMB’nin kısa vadeli avanslara uyguladığı iskonto haddi uygulanır. (reeskont işlemlerinde uygulanan faiz oranının değil)

✓ Geçici vergi açısından reeskont yapılmış olması müteakip geçici vergi dönemlerinde veya hesap dönemine ilişkin kazancın hesaplanmasında da reeskont işleminin yapılmasını gerektirmeyecektir.

✓ Sadece kambiyo senetleri (poliçe-bono) ve vadeli çekler reeskonta tabi tutulabilecektir.

✓ Alacak senetlerinin hasılat yaratıcı nitelikte olması, borç senetlerinde maliyet yaratıcı nitelikte olması gerekir.